Irodalmi kritika és kézjegy 5.

cMŰVELTEK - A három beavatott, Szabadka (Szerbia)

Választott könyv:
Lisa Heathfield: Papírpillangók

 

 

A csapattársaimmal a verseny elején úgy döntöttünk, előbb könnyebb hangvételű könyveket választunk, hogy belerázódjunk a kritika, illetve ajánló írásába. Ahogy haladunk a verseny végéhez nehezebb művekkel próbálkozunk. Így esett a választásunk a Papírpillangókra. Habár a fülszövegből nem derült ki az, hogy milyen súlyos történet közepébe csöppenünk.

A főszereplő June, egy barna bőrű kislány, akinek maghalt az édesanyja és ez miatt új családja lesz, mert az édesapja megházasodik,egy Kathleen nevű nővel, akinek egy lánya van, Megan. Amikor az édesapja dolgozik, vagy esetleg csak hátat fordít, semmi jó nem történik. Rosszabbnál, rosszabb dolgokat művelnek June-nal, amiből senki, semmit nem vesz észre. Az iskolában sem bánnak vele jobban, ,,bűnözőnek” és agresszívnek titulálja az intézet tanácsadója. Az életében egy reménysugara van, Blister, akivel első pillanattól kezdve összehangolódnak, majd később barátságukból szerelem lesz. Végül a könyv tetőpontja, amikor véletlenből csupán felgyullad a ház, az apukája és mostohaanyja meghalnak, Megan pedig kómába esik. June-t börtönbe küldik.

A történetben két idősíkot fedezhetünk fel. Az egyikben a fokozatosan növekvő kislány gondolatait olvashatjuk, és cselekedeteit láthatjuk. Míg a másikban az életfogytiglanra elítélt énjének elmélkedését követhetjük, ami a könyv végén jut tudomásunkra, hogy ott játszódik.

A nyelvezet átlagosan van megfogalmazva. Az egyszerű szavak mögött, mély jelentés bújik meg. Nem tartalmaz szlenget vagy tudományos szavakat. Egy célja van az írónőnek, hogy érezzük azt, amit June érez. A papírpillangó egy szimbólum, mint például Verlaine Albatrosz című versében, a madár maga a költő. Ebben a műben June személyesíti meg a már említett papírpillangót, ami a szabadság jelképe.

June minden reményét feladja az emberek iránt, akik csak annak hittek, amit mások mondtak, még kíváncsiak sem voltak, hogy vajon a lány szemszögéből hogyan is történhetett az adott esemény. Felelősségre vonáskor mindig hallgat, mondván, ha megszólal azt hiszik, úgyis hazudik. Emiatt a lelkére hatalmas súlyok nehezedtek, amik következtében előjöttek a sötét gondolatai, hogy ő nem érdemes életre. Bűn, hogy neki más milyen a bőre, illetve a haja. Blister egy jóképű, nagyon okos fiú, akinek sok testvére van. Ő ad boldog perceket, órákat June-nak, és ő az egyetlen, aki tudja mi is történik a lány családjában. Gyűlöli azt, hogy nem tehet ellene semmit. A mellékszereplők kevésbé vannak kidolgozva. Nem tudjuk meg, miért olyan kegyetlen Kathleen, mi történhetett az ő életében, ami miatt ilyenné vált, illetve Blister családjából is kaphattunk volna több betekintést.

A könyvnek fontos mondanivalója van, de sajnos ki lehet következtetni a következő lépést. Amint a mostohaanyjával van, csakis rossz történik, nem kapunk betekintést a gonosz páncélja alá. Lehetett volna egy olyan jelenet, ahol egy rossz emléket mesél el magáról Kathleen, így talán kevesebb ellenszenvet váltott volna ki belőlünk, de lehet az írónő így is akarta. Blister pedig mindig azon dolgozik hogyan, és mivel tudná meglepni June-t. Így tehát a lánynak két világ létezik: a jó és a rossz. Mindent megtesz azért, hogy a kettő össze ne mosódjon.

A könyv üzenete igen egyszerű, nem tudhatjuk mi történik a zárt ajtó mögött. Nem szabad ítélkezni, csupán első benyomásra. A történetben hangsúly van a testönképzavaron és a rasszizmuson, amik miatt a világban sok ember szenved. Minden ember egyenlő, és a maga módján szép. Nem tehetünk különbséget a bőrünk, hajunk, szemünk színe miatt, vagy esetleg a kultúra miatt. A tudomány sem tudta bebizonyítani azt, hogy külön faj lennénk. Mivel mind érző emberi lények vagyunk. Illetve van még egy fontos tényező: a megbocsájtás. June-nak sok személy megkeserítette az életét, mégis, amikor közel volt a vég, mindenkinek meg tudott bocsájtani, kivéve önmagának. Ez miatt nem szabad hallgatnunk bizonyos dolgokról, különben saját magunkat fogjuk hibáztatni.

Már a könyv elején mind a hárman egyetértettünk abban, hogy ez a történet szívet tépő lesz. Az írónő tudja hogyan fokozza a feszültséget, különböző részeknél, jeleneteknél le kellett tennünk a könyvet és átgondolnunk az olvasottakat. Majd átbeszéltük azt, hogy mit is szeretett volna az írónő ezzel üzenni. Végül mind a hárman örülünk, és nem bántuk meg, hogy elolvastuk ezt a könyvet.

kézjegy

Az üzenetünket sajnos nem tudtuk elhelyezni a könyv lapjai közé, de igyekeztünk feldobni a papírfecnin lévő szöveget valami kiegészítővel, amit nem volt nehéz kitalálni, mivel már a mű címe segítséget nyújtott. Papírpillangót hajtogattunk, több fajtát kipróbáltunk, és végül kiválasztottuk a legjobbat, illetve legszebbet, ami a képen is látható. Érdemes figyelembe venni a színét, mivel a piros egyben az életerő növelését, a túlélést szimbolizálja. A történetben June-nak szüksége volt erőre, mivel szörnyű dolgok történtek vele. Mind a hárman elmélkedtünk vajon mit írhatnánk üzenetnek. Az egyikünk rátalált erre az idézetre, és úgy gondoltuk, megtaláltuk, amit kerestünk. Az idézet azt sejteti, hogy a történetben titok található, ami napvilágra kerül vagy örök némaságban marad.