Könyvajánló és kézjegy 8.

SimonBÁTRAK - Balladás bundáskenyerek, Szombathely

Választott könyv: Becky Albertalli: Simon és A Homosapiens Lobbi

 

A serdülő kor senkit se kímél és így van ezzel Simon is, a 16 éves középiskolás srác. Elfelejtett kilépni a levelezéséből, így kitudódott a legnagyobb és legjobban őrzött titka. Mi a titok? Az, hogy a mi kis Simonunk meleg.
Aki megtudta féltve őrzött titkát nem más, mint Martin, a vicces és kissé furcsa srác, aki nem késlekedik megzsarolni főhősünket azzal, hogy kiposztolja a sulis Tumblerre a képeket, amiket készített a beszélgetéseiről, egy bizonyos bluegreen118 nevű felhasználóval. A képek közszemlére bocsájtása ellen, Simon kénytelen elfogadni a fiú ”ajánlatát” ami az, hogy össze kellene hoznia azt ,hogy Abby, Simon egyik legjobb barátja szerelemes legyen Martinba.
Hogy kicsoda Blue, azt még Simon se tudja, de több hete leveleznek szinte mindenről. Például arról, hogy az Oreó egy abszolút külön életcsoportnak számít, arról, hogy Blue egy Istenverte Casanova könyvet kapott ajándékul, no és persze arról, hogy milyen ciki is tud lenni ez az egész coming out dolog. Mindketten próbálják beazonosítani a másikat a való életbe, információ morzsákat szórnak el magukról.
Simon mind ezek közben próbál rendesen beöltözni halloween-ra , próbákon a 100%-ot nyújtani, barátaival, rendszeresen eljárni és Dickenst olvasni a Waffle Housba, kutyáját Biebert mindennap elvinni sétálni és családjával is kellőképp jó viszonyt ápolni.
Vajon a családja, hogy fogja fogadni, azt, hogy meleg, már ha rászánja magát arra, hogy bevallja nekik? Megfogja találni Blue-t, vagy csak reménytelenül fog tovább ábrándozni róla? Mi lesz Abbyvel és Martinnal? Néha miért viselkedik furcsán Leah, Simon legjobb barátnője, aki köztudottan a szülinapok szervezésének koronázatlan királynője.
Egy biztos. Az,hogy Blue egy valódi személy, akire érdemes várni, aki miatt érdemes kockázatot vállalni.

Becky Albertalli regénye egy könnyed hangvételű, imádnivaló olvasmány. Ez után a könyv után csak Oreót akarsz enni és szerelmes akarsz lenni. Mert ez a könyv ezt váltja ki belőled, legyél fiú vagy lány, idős vagy fiatal.

Barátság: 8

Bátorság: 10

Önfeláldozás: 3

Műveltség: 5

Őszinteség: 10

Elgondolkodtató történet: 7

Erőszak: 2

Izgalom: 5

Mindennapi történet: 3

Nevettem rajta: 7

Szerelem: 10

Sírtam rajta: 1

Tetszett: 10

Varázslatos történet: 9

 

Az ötödik forduló kreatív feladata nagyon tetszett mindannyiunknak. 

Egyrészt, mert sokkal könnyebben kivitelezhető volt, mint a korábbi fordulók feladatai, másrészt pedig mégiscsak nagy kreativitást igényelt az elkészítése. A kézjegyhagyás lehetőséget adott arra, hogy egyéni érzelmeket, gondolatokat vigyünk a munkánkba, illetve sokkal kötetlenebb is volt az előző kreatív feladatokhoz képest.

Sok ötletünk volt arra vonatkozóan, hogy hogyan készítsük el a kézjegyet, de végül is arra jutottunk, hogy könyvjelzőt csinálunk. Üzenetként gyakorlatilag a könyv üzenetét továbbítottuk egy kis humorral és utalással tarkítva. 

A "kézjegyet" elkészíteni nem volt hosszú idő, ötleteléssel együtt fél óra alatt meg voltunk vele. A könyvjelzőt fehér papírból vágtuk ki. Kitaláltuk, ráírtuk fekete tűfilccel az üzenetünket, majd a hátteret bluegreen118-ra, vagyis a rejtélyes Blue-ra utalva kék és zöld színnel satíroztuk át. Illusztrációként természetesen Oreot rajzoltunk, hiszen ez egy visszatérő poénforrás Jacques és Blue, vagyis Simon és Bram között. A könyv olvasását és a kézjegy elkészítését is nagyon élveztük, reméljük, ez valamennyire átjön a munkánkon.

Kézjegy KÉP
 

kézjegyhagyás