J.D.Baker - A negyedik majom

Forduló
6. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

          J.D.Baker A negyedik majom cimű könyvét választottuk a szimulációs játékunk alapjául, mivel úgy gondoltuk egy gyilkosságról vagy nyomozásról szóló könyvhöz egyszerűbb lesz videót készítenünk. Nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Nagyon nehéz munkánk volt, hiszen a könyvünkben található pszichopata gyilkos játékai feladták számunkra is a leckét és be kell vallanunk mi is beleestünk a csapdájába.

          A regény cselekménye folyamatosan bontakozik ki előttünk s a szereplők által jobban és jobban belelátunk az előttük álló megoldatlan rejtélybe. Együtt próbáljuk felfedni velük az eltűnt lány hollétét s közben végig ott motoszkál bennünk a gondolat, hogy a gyilkosunk, a hírhedt Négy Majom Gyilkos egyszerűen nem lehet halott. Ez így nem stimmel bele a képbe. Ő túl okos, egy igazi pszichopata, 150-es IQ-val és egy kifordított gondolatvilággal rendelkező személy. S ha extrémitásokba belemennénk, még jót is cselekszik. Legalábbis ő ezen az állásponton van. S ha valaki ennyire okos, hogy öt éven át csúfot űz a rendőrségből nem lehet csak úgy öngyilkos….hát ezekkel a gondolatokkal feküdtünk le minden éjjel s keltünk föl, hogy újra olvashassuk a történetet, hiszen joggal éreztük, hogy nem teljes ez a kép. J.D.Baker egy pár napra chicagói nyomozót faragott belőlünk.

     Ez az említett pszichopata gyilkos nem véletlenszerűen választja ki az áldozatait, hanem egy ősi történetet vesz alapul, miszerint a negyedik majom üzenete a ne cselekedj rosszat. Tehát, olyan családokra sújt le, akik ezt a szabályt nem tartották be. Az áldozata mindig a család ártatlan lánya, s ezt teszi őt pszichopatává, hiszen élvezi mások szenvedését. Sőt, úgy gondolja, hogy neki tartoznak köszönettel a védelmi szervek munkatársai. Baker fantasztikusan beépítette fiktív történetébe a pszichopata gyilkosok egyik ismert jellemvonását, mégpedig hogy szeretnek a nyomozásba bekapcsolódni, közelről figyelni, mit derítenek ki róluk s szinte már barátságot kialakítani a nyomozókkal. Ettől még hitelesebbé vált történetünk.

     A cselekmény több szálon is fut s a narrátorok típusai is változóak. Az olvasásélmény szempontjából ez nagyon kedvező és sokkal izgalmasabbá teszi azt. Egyes szám harmadik személyű narrátorokkal találkozunk a jelen bemutatásánál, amikor is a nyomozó csoport legfontosabb tagjait követhetjük számon. Név szerint Sam Portert, társát Nash-t, Clair Nortont és csapatjukat. Sam Porter, a főnyomozó számunkra a legfontosabb, hiszen az ő története meglepetéseket tartogat számunkra. A második típusú narrátor egy első szám első személyű, akit a gyilkosunk naplóbejegyzéseiből ismerünk meg, s az ő szemszögéből látjuk a múlt eseményeit. Ez a napló nagyon sok kérdésre magyarázatot ad, főleg arra, hogy szinte mindennemű személyiségi probléma a gyermekkorra s a szülőkkel való viszonyra vezethető vissza.

     A cselekmény tehát bonyolult és összetett, hiszen nézőpontok, narrátorok és idősíkok váltakoznak a fejezetekben, de ez nem hátráltatja az olvasásélményt, inkább csak előkészíti a történet csattanóját majd megoldását.

     A regény nyelvezetében nem észleltünk különösebb jellemvonásokat. A karaktereknek nincsen sajátos beszédstílusuk, s a naplóból sem derül ki, hogy esetleg a pszichopaták más nyelvezetet használnának. Ez azért is érdekes, mivel több tanulmány alátámasztja, hogy egyes ilyen személyek, direkt módon használnak idegen kifejezéseket, hogy mégokosabbnak tűnjenek társaiktól. Ezt a regény nem támassza alá.

     Az évek során sokan megkíséreltek beférkőzni a pszichopaták, avagy pszichikailag beteg emberek gondolatvilágába, ez nem mindenkinek sikerült, mivel sokan alábecsülik ezeknek az embereknek a személyét s a bennük kialakult képet az emberekről s a környezetükről. Baker viszont közelebb tudott vinni minket ehhez a világhoz, ami szerencsére távol áll tőlünk. A nagysága talán abban is rejlik, hogy bár fiktív történetről van szó, teljes nyugodtsággal jelenthetjük ki, hogy valaki ezt a sorsot átélte, s hasonló cipőben jár. Elhittük a történet minden szavát, s most már óvatosabban közelítünk az emberek felé, hiszen nem tudhatjuk kinél mi avagy ki lapul a pincében.

    

 Ági angyalai    

 

Barátság
5
Bátorság
9
Önfeláldozás
7
Műveltség
10
Őszinteség
5
Elgondolkodtató történet
10
Erőszak
10
Izgalom
10
Mindennapi történet
4
Nevettem rajta
6
Szerelem
1
Sírtam rajta
1
Tetszett
10
Varázslatos történet
1