Jenny Downham

Forduló
6. forduló
Írj irodalmi kritikát a választott kötethez!

Az utolsó fordulóra a csapatunk Jenny Downham Amíg élek című könyvét választottuk. Azért emellett döntöttünk, mert nagyon érdekesnek találtuk a könyv alapkoncepcióját és főleg azért, mert ennek a fordulónak a kreatív feladata a kisfilm, és csapatunk csak tinilányokat tud eljátszani (mivel hogy tinilányok vagyunk;)). A történetet a tizenhat éves Tessa meséli el, az ő életének utolsó bő fél évét követhetjük nyomon. Négy évnyi tétlenség után a halála előtti hónapokat ugyanis a bakancslistáján felsorolt összes pont kihúzására szenteli, a barátnője, Zoey segítségével.
Az eseményeket végig Tessa szemszögéből ismerjük meg, csak azt látjuk, amit ő lát, csak azt tudjuk, amit ő tud, nyersen, keserűen. A lány érzelmeit az írónő nagyon hatásosan fejezte ki, rengeteg hasonlattal találkoztunk olvasás közben, és nagyon sok emlékbe futottunk bele, gyakran tényleg olyan érzés volt, mintha ott ültünk volna Tessa fejében, és onnan figyeltük volna hogy mi történik.
Az írónő nem esett bele abba a hibába, hogy a főszereplőn kívüli szereplőket jellemtelenül hagyja, minden mellékszereplőnek megvoltak a maga jó és rossz tulajdonságai, nekik is meg kellett küzdeniük a saját problémáikkal, ami miatt hol morcosabbak, hol lazábbak voltak, néha már talán túlságosan is. Jó példa erre Zoey, aki terhessége előrehaladtával egyre jobban elhanyagolta főszereplőnket, és szinte csak akkor érdemelte ki újra a legjobb barátnő nevet, amikor Tessa már az utolsó heteit töltötte a Földön. Vagy épp Adam, akiről azt sem tudjuk, hogy ott él a szomszédban egészen addig, amíg tüzet nem rak a kertben, és Tessa át nem megy hozzá. Ezután egyre gyakrabban szerepel, eleinte csak Tessa gondolataiban, majd ,,élőben" is. A lány mellett marad utolsó napjaiban, mellette áll élete legutolsó hónapjaiban. Apu, Cal, Anyu, mind-mind nagyon valóságosak, saját hibákkal, nehézségekkel, akik bár próbálnak türelmesek lenni, emberektől várhatóan néha ők is kijönnek a sodrukból. Ezek az emberek voltak, akik bár belül ugyanúgy megrettentek Tessa közelgő halálától, mint mindenki más, mégis képesek voltak folytonos szánalom és sajnálat nélkül viselkedni vele és nem összeroppanni az alatt, ami alatt Tessa erős tudott maradni - nem véletlen hát, hogy az ő kezük kulcsolódott a lányéra, élete utolsó perceiben.
A könyv első felében nem tudjuk hol játszódik a történet, de ahogy haladtunk egyre inkább a vége felé, lassan-lassan kiderült, hogy Angliában járunk. A pontos hely ismerete a történetet pedig még egy lépéssel közelebb tette a valósághoz. Nem egy kitalált mesét olvastunk, hanem egy olyan regényt, amiben a felsorolt események bármelyikünkkel megtörténhettek volna. Ettől pedig valahogy az egész könyv mélyebb nyomot hagyott. Olyan kérdések merültek fel bennünk, amiken azelőtt soha nem gondolkoztunk el alaposabban. Vajon mi mit tennénk, ha kiderülne, hogy már nincs egy évünk hátra? Kiborulnánk? Elkeseredetten bezárkóznánk a szobánkba, vagy Tessához hasonlóan kihasználnánk azt a rövidke időt, ami még megadatott nekünk, és próbálnánk úgy eltölteni a hátralevő időnk, hogy lehetőleg ne bánjunk meg semmit? Mondjuk mindegy, hogy megbánjuk-e vagy sem.. Egy másik nehéz kérdés, amit a könyv fitogtat pedig az, hogy melyik szerepben nehezebb lenni: hogy tudod, már nem élsz sokat,vagy hogy tudod, egy szeretted akármikor eltávozhat az élők közül, örökre?
Nincsenek nagyon váratlan fordulatok, a történet teljesen kiszámítható. A cselekmény szépen halad, tudjuk, hogy a listáját akarja teljesíteni, senki sem várja hogy meggyógyuljon. Minden jelenet teljesebbé teszi a haldokló lány életét, akár naplószerűnek is mondhatjuk a könyvet. A legváratlanabb esemény Zoey terhessége volt.
A történet napjainkban játszódik, nyelvezete korszerű, szlenges, laza, a mai emberek számára teljesen érthető. Bár Tessa gyakran gondolkozik metaforikusan, képekben, szimbólumokban: keresi a jeleket, amik az élethez kötik, például a hasadék a felhő közepén, amin átsüt a fény, egy kismadár éneke, vagy Adam jelenléte.
És miután elolvastuk ezt a könyvet, bennünk is megmaradt ez a késztetés, ami bizonyítja, hogy a könyv hatással volt ránk. Lehet, előfordult néha az olvasása közben, hogy nem értettünk egyet a szereplőkkel, vagy épp kiszúrtunk kisebb - nagyobb hibákat, de összességében egy pozitív, elgondolkodtató és maradandó élményt nyújtott számunkra a regény.

Barátság
7
Bátorság
9
Önfeláldozás
8
Műveltség
5
Őszinteség
9
Elgondolkodtató történet
8
Erőszak
2
Izgalom
4
Mindennapi történet
6
Nevettem rajta
2
Szerelem
9
Sírtam rajta
8
Tetszett
8
Varázslatos történet
3