Irodalmi kritika és szimulációs játék 6.

4MŰVELTEK - Ági angyalai, Diószeg

Választott könyv: J.D.Barker: A negyedik majom

 

 J.D.Barker A negyedik majom című könyvét választottuk a szimulációs játékunk alapjául, mivel úgy gondoltuk, egy gyilkosságról vagy nyomozásról szóló könyvhöz egyszerűbb lesz videót készítenünk. Nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Nagyon nehéz munkánk volt, hiszen a könyvünkben található pszichopata gyilkos játékai feladták számunkra is a leckét, és be kell vallanunk mi is beleestünk a csapdájába.

A regény cselekménye folyamatosan bontakozik ki előttünk, s a szereplők által jobban és jobban belelátunk az előttük álló megoldatlan rejtélybe. Együtt próbáljuk felfedni velük az eltűnt lány hollétét, s közben végig ott motoszkál bennünk a gondolat, hogy a gyilkosunk, a hírhedt Négy Majom Gyilkos egyszerűen nem lehet halott. Ez így nem stimmel bele a képbe. Ő túl okos, egy igazi pszichopata, 150-es IQ-val és egy kifordított gondolatvilággal rendelkező személy. S ha extremitásokba belemennénk, még jót is cselekszik. Legalábbis ő ezen az állásponton van. S ha valaki ennyire okos, hogy öt éven át csúfot űz a rendőrségből, nem lehet csak úgy öngyilkos… Hát ezekkel a gondolatokkal feküdtünk le minden éjjel, s keltünk föl, hogy újra olvashassuk a történetet, hiszen joggal éreztük, hogy nem teljes ez a kép. J.D.Barker egy pár napra chicagói nyomozót faragott belőlünk.

Ez az említett pszichopata gyilkos nem véletlenszerűen választja ki az áldozatait, hanem egy ősi történetet vesz alapul, miszerint a negyedik majom üzenete a ne cselekedj rosszat. Tehát, olyan családokra sújt le, akik ezt a szabályt nem tartották be. Az áldozata mindig a család ártatlan lánya, s ezt teszi őt pszichopatává, hiszen élvezi mások szenvedését. Sőt, úgy gondolja, hogy neki tartoznak köszönettel a védelmi szervek munkatársai. Barker fantasztikusan beépítette fiktív történetébe a pszichopata gyilkosok egyik ismert jellemvonását, mégpedig hogy szeretnek a nyomozásba bekapcsolódni, közelről figyelni, mit derítenek ki róluk, s szinte már barátságot kialakítani a nyomozókkal. Ettől még hitelesebbé vált történetünk.

A cselekmény több szálon is fut, s a narrátorok típusai is változóak. Az olvasásélmény szempontjából ez nagyon kedvező és sokkal izgalmasabbá teszi azt. Egyes szám harmadik személyű narrátorokkal találkozunk a jelen bemutatásánál, amikor is a nyomozócsoport legfontosabb tagjait követhetjük számon. Név szerint Sam Portert, a társát, Nash-t, Clair Nortont és csapatjukat. Sam Porter, a főnyomozó számunkra a legfontosabb, hiszen az ő története meglepetéseket tartogat számunkra. A második típusú narrátor egy első szám első személyű, akit a gyilkosunk naplóbejegyzéseiből ismerünk meg, s az ő szemszögéből látjuk a múlt eseményeit. Ez a napló nagyon sok kérdésre magyarázatot ad főleg arra, hogy szinte mindennemű személyiségi probléma a gyermekkorra, s a szülőkkel való viszonyra vezethető vissza.

A cselekmény tehát bonyolult és összetett, hiszen nézőpontok, narrátorok és idősíkok váltakoznak a fejezetekben, de ez nem hátráltatja az olvasásélményt, inkább csak előkészíti a történet csattanóját, majd megoldását.

A regény nyelvezetében nem észleltünk különösebb jellemvonásokat. A karaktereknek nincsen sajátos beszédstílusuk, s a naplóból sem derül ki, hogy esetleg a pszichopaták más nyelvezetet használnának. Ez azért is érdekes, mivel több tanulmány alátámasztja, hogy egyes ilyen személyek, direkt módon használnak idegen kifejezéseket, hogy még okosabbnak tűnjenek társaiktól. Ezt a regény ezt nem támassza alá.

 

Az évek során sokan megkíséreltek beférkőzni a pszichopaták, avagy pszichikailag beteg emberek gondolatvilágába, ez nem mindenkinek sikerült, mivel sokan alábecsülik ezeknek az embereknek a személyét, s a bennük kialakult képet az emberekről, s a környezetükről. Barker viszont közelebb tudott vinni minket ehhez a világhoz, ami szerencsére távol áll tőlünk. A nagysága talán abban is rejlik, hogy bár fiktív történetről van szó, teljes nyugodtsággal jelenthetjük ki, hogy valaki ezt a sorsot átélte, s hasonló cipőben jár. Elhittük a történet minden szavát, s most már óvatosabban közelítünk az emberek felé, hiszen nem tudhatjuk kinél mi avagy ki lapul a pincében.

Trailer a kötethez:

Az eddigi legizgalmasabb feladatot tudhatjuk magunk mögött. Imádtuk tiszta szívünkből és fantasztikusan szórakoztunk. Egyedi volt számunkra a feladat, hiszen több osztály tanulóit is bevontuk a videó készítésébe. A kisfilmünk egy könyvbemutatónak indult, de szerintünk túlnőtt azon. Próbáltuk a könyv sejtelemességét megőrizni benne és nem elárulni a gyilkos kilétét. Továbbá szeretnénk vele felkelteni az emberek figyelmét, hogy olvassák el J.D. Barker könyvét, hiszen fantasztikus olvasásélményt nyújtott számunkra is. Reméljük, tetszeni fog a munkánk :)
k