Scrapbook-ok

Leiner Laura: Ég veled

A kerék az iskola buszát jelképezi, a fadarabok a verseny feladatát, a kicsi törölközők pedig a törölközös jelenetben voltak. Az utolsó kép Kornélt és Hannát ábrázolja. A papír színe Hanna csapatszíne a versenyben. 

Neil Gaiman - Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Ezt a scrapbook-oldalt közösen csináltuk a csapattal. Úgy gondoltuk, hogy egyrészt megcsináljuk a próféciáskönyvet a valóságban, ami egy fontos eleme a regénynek, de másrészt szerettük volna bemutatni a szereplőket is. Ezt a könyből vett leírásokkal valósítottuk meg, szóval Azirafael, Crowley és az Apokalipszis 4 lovasának jellemzése olvasható a fényképen.

Lisa Heathfield -Papírpillangók

Csapatunkkal a szürkével és az élénk színekkel való kontrasztot szerettünk volna kihangsúlyozni. Ami a könyv tartalmára is utal, hiszen June keserű, sötét életébe a Blisterrel töltött idő hozott színt.

A biciklit és a halott aranyhalat fekete tűfilccel készítettük és mellé az idézeteket is. A szürke alapszínt szintén filccel csináltuk meg. A középső színes pillangókat ceruzával rajzoltuk, erre a vonalra pedig még papírból hajtogattuk meg a kis élőlényeket.

Charlotte Brontë - Jane Eyre

A regény főszereplője Jane, aki szeretett festeni és rajzolni. Ezert úgy döntöttünk, hogy a scrapbook-oldalunk is ilyen formában fog elkészülni. Az apró festmények vízfesték-tempera kombinációval születtek, 10*10 centis méretben. Az első kép a hősnő, a második pedig szerelme, Mr Rochester. A boríték Jane leveleit hivatott jelképezni, hiszen abban a korban még ez volt a fő távkommunikációs eszköz. Levelezéssel jutott munkához Thornfieldben, levélben érkezett a hír az örökségéről, és így érdeklődött Mr Rochester hogyléte felől is, miután elhagyta a házat.

Frederik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs

Történet egy nagymamáról és a majdnem nyolc éves okos kisunokájáról. A világos lap a nappal, amikor a többiek a kislányt kinevetik és üldözik. De ott van neki a különc nagymama, aki mellette áll. És vele el lehet menekülni a sötét lap által szimbolizált Félálomországba, ahol a szupererő a lényeg. A varázslatos lények történetein keresztül számos új tulajdonságra szert lehet tenni. A nappalok így már nem lesznek olyan nehezek. De nagymama meghal, azonban nem hagyja magára a kisunokát, hanem egy kincskereső játékon keresztül továbbra is mellette marad.

Róbert Katalin: Meghitt pillanatok- ünnepi antológia

A kreatív feladat elkészítésében minden csapattag kivette részét. Jól ment a közös munka, együtt dolgoztuk fel a könyvet, és gondoltuk ki a megfelelő megoldási módszert. Scrapbook-unkat egy A3 méretű sötétbarna kartonlapra készítettük el, amikre világosabb barna kis kártyákat ragasztottunk, illetve képeket/saját készítésű rajzokat/tárgyat. Minden novellához (20 db) készítettünk egy szimbólum + idézet "csomagot". Ez a kettő nem feltétlenül függ össze, tehát nem biztos, hogy amit az idézeten olvashatunk, azt láthatjuk mellette. Viszont az egyezés is előfordulhat.

Kass Morgan : The 100

Ezzel a scrapbook-kal a könyvben szereplő történet előzményeit dolgoztuk fel. A végén egy figyelem felkeltő szöveggel probáljuk sarkallni az embereket a mű elolvasására. Többségünknek tetszett a könyv és bátran tudjuk ajánlani! 

Mary E. Pearson: Az árulás csókja

A készítés során mind nagyon oda figyeltünk milyen idézetek kerülnek a papírra. Olyanokat akartunk kiválasztani amikkel azonosulni tudunk. Rajzoltunk,színeztünk és írtunk főleg ez a három technika tűnik fel a lapon. Azokat az elemeket próbáltuk megragadni amik jellemezték illetve beszélnek helyettünk a könyvről és annak hangulatáról. Élveztük a közös munkát és jó hangulatban telt az alkotás. Igazi csapattá kovácsolódtunk ,és már várjuk a következő feladatot.

Kerstin Gier: Fellegszálló

A képünk kettősséget fejez ki. Az egyik oldal a vidámságot és a nyugalmat tükrözi, míg a másik a sötét harcot. A könyvben megjelenő jó és rossz oldalt a rajzunkon a nappal és az éjszaka szétválasztásával mutatjuk be. A szerintünk legbölcsebb és legizgalmasabb mondatokat idéztük.

A feladatot izgalmasnak találtuk, bár volt pár apró vita köztünk.

Karen McManus - Lehull a lepel

A scrapbookonkon fontos szerepet kap a gyík, a mogyoró, a jozsuéfa, a négy főszereplő, és a rengeteg csillám, amit rászórtunk. A nagy betűkkel írt idézet az Ének magamról című költeményből van, a jobb alsó sarokba pedig egy, a könyvből  származó metaforikus idézetet helyeztünk. Ezek mind jellemzik a regény hangulatát, stílusát és főbb mozzanatait. 

Rauqel J. Palacio Az igazi csoda

Mindennek a középpontjában áll a főszereplő, aki épp fizikai képleteken gondolkodik.

Egy nagy fekete lapra készítettük el. A könyv legfőbb jelenetei jelennek meg a felületen fényképek, rajzok és kulcsszavak formájában. Pöttyös ragasztószalaggal lettek felragasztva.

Mivel August a főszereplő imádja a Star Warst és minden mást,ami az űrrel kapcsolatos ezért választottuk az univerzumot alaptémának.

Minden bolygó egy-egy állomást jelöl Auggie életéből: otthoni gyermekkor, első nap az iskolában, barátságkötés Summerrel és a kritikákkal teli mindennapok.

Kass Morgan: The 100

Ezzel a scrapbook-kal a könyvben szereplő történet előzményeit dolgoztuk fel. A végén egyfajta figyelem felkelő szöveg alkalmazásával akartuk a megtekintőket a könyv elolvasására sarkallni. Többségünknek tetszett a könyv és bátran tudjuk ajánlani!

Róbert Katalin: Meghitt pillanatok- ünnepi antológia

A kreatív feladat elkészítésében minden csapattag kivette részét. Jól ment a közös munka, együtt dolgoztuk fel a könyvet, és gondoltuk ki a megfelelő megoldási módszert. Scrapbook-unkat egy A3 méretű sötétbarna kartonlapra készítettük el, amikre világosabb barna kis kártyákat ragasztottunk, illetve képeket/saját készítésű rajzokat/tárgyat. Minden novellához (20 db) készítettünk egy szimbólum + idézet "csomagot". Ez a kettő nem feltétlenül függ össze, tehát nem biztos, hogy amit az idézetben olvashatunk, azt láthatjuk mellette. Viszont az egyezés is előfordulhat.

John Green - Teknősök Végtelen Sora

Aza elméje számunkra érdekes hely volt, így a scrapbookon ezt szerettük volna ábrázolni. A felső réteg egy folyót ábrázol, amin a könyv számunkra kiemelkedőnek vélt elemei "úsznak". A lap egyszerre hivatott szimbolizálni a könyvben megjelenő folyót, ami tulajdonképpen elindítja a cselekményt, és azt, ahogy általában a gondolatok "folynak". Alatta a mélyebb rétegen látszik Aza gondolatspirálja. A spirálba pedig az a Wikipédia cikk szövege van bemásolva, amire a könyv során többször is rákeres arról a betegségről, amitől megrögzötten retteg. 

Karen Mcmanus: Lehull a lepel

A scrapbook elkészítése nagyon kreatív feladat volt. Újra összeült a csapat, és átbeszéltük a könyvvel kapcsolatos élményeinket. Mindenki kiemelte a neki legjobban tetsző jeleneteket, ezekből jött létre ez az alkotás. Kigyűjtöttük a főbb karaktereket, fordulópontokat és Tumblr-posztokat. A scrapbookot igyekeztük a szomorúbb téma ellenére is vidámra, kreatívra csinálni. A felnyitható fülek az áldozat, Simon, és a négy elsőszámú/fő gyanúsított, Bronwyn, Cooper, Nate és Addy titkait rejtegetik. A karaktereket meg is rajzoltuk képzelőerőnk és a könyv leírása alapján.

Stephanie Garber: Caraval

A scrapbbokot a csoport közösen készítette el. Az alapötlet egy útvesztő volt, ahol a regény helyszíneit jelenítettük meg. Igyekeztünk minden fontosabb színhelyt lerajzolni. Az alapra ragasztottuk rá a történet olvasása közben elkészített illusztraációinkat. Minden csapattag más technikát használt, így a grafikától a színes masniig minden megjelenik. Ahogy a csapat tagjai különböznek egymástól úgy az általunk készített illusztrációk is sokszínűek, hiszen mindenki máshogy látja és ábrázolja ezt a rendkívül színes regényt. A munka zárása a különböző munkák felragasztása volt.

Jessica Townsend: nevermoor

A scrapbookunkon bal oldalon, a könyv címe alatt az égboltóra tornyát ábrázoltuk, a színes csíkokkal ellátott kör pedig a (felülről lefelé) napkeltét, delelőt, verőfényt, szürkületet és a napszálltát szimbolizálja.

Becky Albertalli: Simon és a Homo Sapiens- Lobbi

A könyvhöz készült filmből válogattunk fontos jeleneteket és elemeket a képekre. Ezek után minden képhez kerestünk egy-egy idézetet a könyvből, ami összefoglalta a történetet. A két oldalon két különböző színt használtunk, a bal oldalon pirosat amit a könyv borítója, a jobb oldalon kéket amit Blue álneve ihletett. 

Sarah Lutz - A hármak

Az angyalok scrapbookja egyedire sikeredett. Ezért előre elnézést kérünk a kisebb kellemetlenségért, a többi képet elküldjük e-mailben. 

A mi scrapbookon tényleg book/könyv formátumú lett. A színeket a történetünk tartalmához igazítottuk: Fekete-mint az események megnevezése (Fekete csütörtök), Vörös-a véres események után, 

6 felületre osztottuk szét a munkánkat. 

1. Az írónő és a könyv címe festett betűkből kirakva

K. A. Tucker: Tíz apró lélegzet

Ez a mi scrapbook oldalunk K. A. Tucker Tíz apró lélegzet című könyve alapján. A fekete oldal egy része szimbolizálja a főszereplő, Kacey szomorú múltját. A szilánkok a balesetére utalnak, a buborékok pedig a könyvet végig kísérő fő motívumok, amelyek szintén a balesetéhez vezethetőek vissza. Megjelenítettük Kacey éjszakai munkáját is a Penny nevű sztriptíz bárban. Itt van a munkatársa és egyben legjobb barátja Ciklon, akit kicsit elbújtattunk egy vörös selyem szalag mögé amit az akrobata mutatványaiban használ.

Charlotte Bronte: Jane Eyre

Művünket sok-sok óra alatt készítettük el, igyekeztük felhasználni a könyv főbb motívumait. Az idézeteket hosszas és szorgalmas kutatás után választottuk ki, érdemes ránagyítani a képre és elolvasni őket. Egyébként a könyv nagyon jó és olvasmányos volt, örülünk a lehetőségnek, hogy megismerhettük a világát, és a scrapbook összeállításakor kiélhettük (csekély) kreativitásunkat.

Lucinda Gray : Az aranykalitka

A címből adódóan egy aranykalitkát rajzoltunk és erre ragasztottuk rá a főbb szereplőket. Azért választottunk fekete kartont,mert úgy gondoltuk hogy jobban mutat rajta az arany festék és csillámpor. A rajzok sajat kézzel készültek. A régies papír hatást úgy értük el,hogy kávéba mártottuk a papírt és hagytuk megszáradni. Hogy korhűek legyünk néhány tintapacát is ejtettünk. A hölgyek képe mellé csipkét raktunk ezekkel is díszítve a naplóoldalt. Majd hogy feldobjuk egy kicsit csillagokat ragasztottunk a kalitka köré.